Από την προηγούμενη εβδομάδα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με την συνδρομή του Δήμου Ηρακλείου, προβαίνουν στην αφαίρεση αυθαίρετων κατασκευών από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης.
Έχουν προηγηθεί αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων ή και των δικαστηρίων όπου προσέφυγαν οι καταστηματάρχες, οι οποίες έκριναν τις συγκεκριμένες κατασκευές παράνομες και κατεδαφιστέες και τις οποίες ο Δήμος Ηρακλείου είναι υποχρεωμένος από το νόμο να εφαρμόσει. Πρόκειται για συνολικά 18 καταστήματα, στα οποία έχει επιδοθεί πρωτόκολλο κατεδαφίσεως, μέχρι στιγμής.
Την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν οικειοθελώς τέσσερις κατασκευές και αφαιρέθηκε από την υπηρεσία μία. Αυτή την εβδομάδα αφαιρέθηκαν άλλες δυο κατασκευές ενώ τέσσερις καταστηματάρχες προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο Κρήτης για αναστολή της αποφάσεως. Και εκκρεμεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν υποβάλει άλλα τέσσερα καταστήματα, με την οποία ζητούν από το δικαστήριο να εμποδιστεί η αφαίρεση των κατασκευών τους, μέχρι την έκδοση απόφασης επί των προσφυγών τους.
Τις προσεχείς ημέρες η διαδικασία θα συνεχιστεί.
Οι ελεγχόμενοι επιχειρηματίες δεν έκαναν φυσικά κάτι πρωτοφανές. Επιχείρησαν να αυξήσουν τον τζίρο των καταστημάτων τους μέσω των συγκεκριμένων κατασκευών, όπως επί σειρά ετών συμβαίνει στο Ηράκλειο. Οι υπόλοιποι επιχειρηματίες ωστόσο, αυτοί που τηρούν τη νομιμότητα και ζητούν ίσους όρους ανταγωνισμού, δεν μπορούν άλλο να αισθάνονται ως οι αφελείς της πόλης.
Η παρούσα δημοτική αρχή πιστεύει στο διάλογο και τη συναίνεση, όχι στην καταστολή κι έχει αποδείξει εμπράκτως ότι στηρίζει τους επιχειρηματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μειώσαμε δύο φορές τα δημοτικά τέλη, τους παραχωρήσαμε, όπου ήταν εφικτό, επιπλέον χώρο για τραπεζοκαθίσματα, ενώ βοηθήσαμε δεκάδες επιχειρήσεις να αδειοδοτηθούν. Και δώσαμε σε όλους ικανό χρονικό διάστημα , άνω των δυο ετών, προκειμένου να προσαρμοστούν στις διατάξεις της κανονιστικής που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Αύγουστο του 2015.
Παρ’ όλα αυτά – και ενώ ετοιμαζόμαστε να δημοπρατήσουμε τον Οκτώβριο ειδική αρχιτεκτονική μελέτη για την αισθητική αποκατάσταση των όψεων των κτιρίων στο ιστορικό κέντρο – παραμένουμε ακόμα και σήμερα ανοιχτοί σε προτάσεις για σημειακές τροποποιήσεις της κανονιστικής, υπό την προϋπόθεση ότι πριν εισαχθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα έχει προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη της Πολεοδομίας και της Αρχαιολογίας.
Το μόνο «αντάλλαγμα» που ζητήσαμε και ζητάμε ήταν να δείχνουν σεβασμό στη νομιμότητα, όχι ως προσταγή ή ως ηθικολογία αλλά στο πλαίσιο του σεβασμού που έτσι κι αλλιώς οφείλουν στους συναδέλφους και τους συμπολίτες τους.
Και εντέλει, του σεβασμού που οφείλουμε όλοι στο Ηράκλειο.
Ας απαντήσουμε λοιπόν με ειλικρίνεια: Σε τι πόλη θέλουμε να ζούμε; Σε μια πόλη όπου όλοι οι δημότες θα αντιμετωπίζονται ισότιμα, δίχως διακρίσεις; Ή σε μια πόλη στην οποία θα κυριαρχεί η βεβαιότητα ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι νομίζει αφού όλο και «κάποιος» θα βρεθεί να τον προστατεύσει – μια πρακτική που στο τέλος πάντα λειτουργεί υπέρ των ισχυρών και σε βάρος των αδύναμων;
Για εμάς δεν υπάρχει καν δίλημμα. Αυτή η καταστροφική νοοτροπία πρέπει να εκλείψει οριστικά και αμετάκλητα. Μόνο έτσι το Ηράκλειο θα προχωρήσει παρακάτω. Στο βαθμό που μας αναλογεί, από την πρώτη ημέρα της θητείας μας μέχρι και σήμερα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να την αλλάξουμε.
Και ας μην ξεχνάμε: Το Ηράκλειο δεν γίνεται να αλλάξει, αν πρώτα δεν αλλάξουμε όλοι εμείς!